Terapi ift. stress i Århus
Er du bekymret for, om du har begyndende stress? Føles det f.eks. som om, du halser af sted efter dig selv? Eller har du hovedet fyldt med kaotiske tanker? Det kan også være, at du har svært ved at koncentrere dig eller huske.
Måske er der uro i din krop, eller det kan være, du har svært ved at sove. Det kan også være, at du ligefrem har en fornemmelse af, at du helt har mistet kontakten til dig selv.
Kan du genkende dele af ovenstående – og er det ved at være tid til at gøre noget ved det? Så lad mig hjælpe dig med at håndtere din stress.
STRESSSYMPTOMER – KROPPENS ALARMBEREDSKAB
Når man er stresset, har man et øget niveau af stresshormonerne adrenalin og cortisol i blodet. Kroppen er i alarmberedskab, hvilket bl.a. slider på immunsystemet, fordøjelsessystemet og bevægeapparatet.
Når man er stresset, bliver man derfor lettere syg og skadet, ligesom man er tilbøjelig til at have problemer med maven. Ens lunte bliver desuden kortere, og man ryger derfor lettere i sine følelsers vold.
Tages kroppens signaler ikke alvorligt, kan et øget alarmberedskab på sigt føre til angstanfald , udbrændthed og depression.
Det er individuelt, hvor meget og hvad der skal til, før vores stressmekanismer udløses. Ofte handler det ikke kun om ydre stressende faktorer (som øget arbejdspres, familielogisk, o. lign.), men også om vores måde at tænke om os selv på, og de roller eller indre former, som vi hver især har tendens til at falde ind i.
HVORDAN FOREGÅR ET TERAPIFORLØB?
Følgende elementer vil være en del af et psykoterapeutisk forløb med fokus på stress.
Redskaber til afspænding
Der vil i første del af forløbet fokuseres på stress-håndtering. Altså hvordan du kan føre din alarmberedte krop tilbage i hviletilstand. Du vil lære konkrete teknikker til at fremme udskillelsen af ro- og tryghedshormonet oxytocin, så din krop falder til ro, og kan begynde at restituerer, fordøje og i det hele taget fungere normalt igen. Massage kan indgå som en del af dette.
Psykoeducation
Du vil først i forløbet ligeledes blive undervist i sammenhængen mellem krop og psyke – og særligt i kroppens alarmberedskab – så du får en fysiologisk forståelse af dine symptomer.
Nærværstræning i form af mindfulness
Evnen til at være nærværende er ofte gået tabt for den stress-ramte pga. de høje mængder stress-hormon (cortisol) i kroppen. Cortisol forgifter de dele af hjernen, der står for evnen til koncentration og hukommelse. Flere forskningsprojekter har efterhånden dokumenteret, at en fast mindfulness-praksis kan genskabe netop disse dele af hjernen. Du vil som en del af forløbet derfor lære mindfulnessøvelser. Ud over at forbedre vores evne til koncentration og hukommelse – forbedrer mindflness også vores generelle evne til at være nærværende overfor os selv og andre.
Bevidstgørelse og mønsterafbrydelse
Du vil dernæst få hjælp til at opdage, hvad du går rundt og fortæller dig selv mere eller mindre bevidst. Du vil lære at opdage, hvilke roller/former du typisk ryger ind og ud af i løbet af din hverdag. Du vil desuden blive støttet til at gøre op med dine gamle, uhensigtsmæssige overbevisninger og mønstre og lære at leve mere hvilende og ærligt overfor dig selv.
At mærke behov og sætte grænser
Mange, som oplever stress, kender til at have nogle indre former, som kunne kaldes noget i stil med ”Den flinke”, ”Den hjælpsomme”, ”Den ansvarsfulde”, ”Den udrettende” eller ”Perfektionisten”.
Nogle af disse former har typisk svært ved at sige fra overfor andre mennesker. Hvis det er tilfældet for dig, vil der i dit forløb bl.a. være fokus på afgrænsning, og du vil lære at kommunikere egen-ansvarligt, og derved bliver bedre til at få sagt fra, før dine grænser overskrides.
For andre, handler det ikke så meget om en manglende evne til grænsesætning men snarere om en manglende evne til at mærke sine egne egentlige behov. Vi tager fat på det, der er aktuelt for netop dig.
Kontakt mig på:
Trine Lykke
+45 30 24 43 86
Eller udfyld felterne og bliv ringet op:
Stress på arbejdspladsen?