Sorg

Har du mistet en, som stod dig nær? Har du mistet en kropsfunktion? Har du mistet drømmen om engang at skulle blive forælder? Eller har du lidt en anden form for tab, som du nu sørger over?

Ofte kan tiden og vores egen naturlige måde at sørge og få talt om det tabte på, være nok til at hele. Andre gange, kan der være brug for et sted, hvor man kan modtage hjælp og støtte til at komme sundt igennem sin sorg. Et sted, hvor de svære følelser kan få plads, i stedet for at blive lukket nede.  

EN SORGPROCES

Sorgprocesser er meget individuelle, både ift. tidsperspektiv og måder sorg kan bearbejdes på. Der ses dog i mange tilfælde nogle fællestræk, som helt overordnet kan inddeles i 4 faser der ofte strækker sig over en periode på 1-2 år:

 • Chokfasen: Den sørgende kæmper med at opnå en form for accept af tabet, både intellektuelt og følelsesmæssigt
 • Reaktionsfasen: Der sørgende gennemgår sorgens følelser, som bl.a. kan være vrede, bitterhed, skam, skyld, fortvivlelse og angst.
 • Reparationsfasen: Der arbejdes nu stille og roligt hen imod tilegnelse af nye, nødvendige færdigheder.
 • Reorienteringsfasen: Der sker en reinvestering af den følelsesmæssige energi. Som at sige farvel for at kunne sige goddag.

UBEARBEJDET SORG

Ovenstående er et generaliseret billede af en sund sorgproces. Får du ikke bearbejdet din sorg sundt, kan den i stedet manifestere sig på en af følgende uhensigtsmæssige måder.

 • Forsinket sorg: Ses ofte ved pludselige dødsfald. Tabet er intellektuelt erkendt, men man holder på sig selv og holder sig i gang, for ikke at mærke sorgens følelser.
 • Undgået sorg: Man udvikler fysiske lidelser og symptomer, der ligner den afdødes. Man kan være præget af tristhed, tomhed el. angst og udvikler ofte enten en stor afhængighed af andre eller en tendens til isolation.
 • Kronisk sorg: Man dyrker alt, hvad der har med den afdøde at gøre, for at undgå det endelige farvel. Man opbruger sit netværks tålmodighed, og kan ende i bitter isolation.

Er du frosset fast i en af disse former for sorg, er alm. sorgterapi (som beskrevet med de 4 faser ovenfor) stadig en mulig behandling. Er der gået over 2 år, vil der dog også oftest være behov for dybere identitetsorienteret psykoterapi.

DEN EKSISTENTIELLE DIMENSION

Døden er uundgåelig. Den vil en dag tage livet fra os. Derfor kan kontakten med den og tankerne om den være voldsomt angst-fremkaldende. Men tankerne og følelserne omkring døden, kan også blive den faktor, der giver mere liv i vores liv, imens vi har det.

En nærtstående persons død kan, med eksistentielle termer, blive den faktor, der får os til at leve på det ontologiske plan. Det plan, hvorfra vi forundres. I stedet for blot at leve på hverdagsplanet – derfra hvor vi tager tingene for givet. I et sorgterapeutisk forløb vil denne dimension af sorgen oftest helt naturligt blive inddraget.

PSYKOTERAPI – PRISER

Pris pr. time

Med studierabat

700,-

600,-

Parterapi pr. 1,5 time 1.200,-

Gælder for behandling på klinikken i Åbyhøj på grænsen til Århus C

Kontakt mig på:

Psykoterapeut Trine Lykke, ÅbyhøjTrine Lykke
+45 30 24 43 86

Kontakt@kroppenogpsyken.dk

Eller udfyld felterne og bliv ringet op:
  Hvordan kommer jeg i gang?

  Hvis du er i tvivl om, om det beskrevne sorgforløb kunne være noget for dig, kan du sende mig en mail, med en beskrivelse af din situation og dine tanker og følelser. Derfra kan vi sammen vurdere, hvad der kunne være hensigtsmæssigt for dig.

  Det siger andre om mig

  ★★★★★

  Jeg har virkelig været tilfreds med, at gå i terapi ved Trine og jeg kan virkelig godt lide hendes arbejdsmetoder....

  Jeppe Dreyer, Aarhus

  ★★★★★

  Trine er simpelthen så dygtig, empatisk og nærværende i sit arbejde....

  Lene Sønderby, Aarhus

  ★★★★★

  Jeg er 100% tilfreds med mit terapi forløb, super...

  Ole Hansen, Aarhus

  ★★★★★

  Fysioterapeut Trine Lykke er meget professionel. Hun lytter til det man siger og tager det alvorligt, mens hun er god til at spørge ind. Hun har været god til at tilpasse sig mig, og den måde jeg har brug for behandling på. Hun giver desuden gode råd og øvelser man kan lave derhjemme. En udelukkende positiv oplevelse ud over det sædvanlige, ...

  Kirstie Holm Riis, Aarhus

  ★★★★★

  Jeg har været i et træningsforløb hos Trine i snart 1 år. Jeg er yderst tilfreds med den behandling jeg får. Hun er meget dygtig til sit arbejde, og man er ikke et øjeblik i tvivl om at hun brænder for sit arbejde. Hun har hjulpet mig igennem min sygdom vha. mindfulness og massage . Hun får min varmeste anbefaling....

  Joyce Agger, Aarhus

  Se flere anmeldelser